Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Άντρες vs Γυναίκες... Πως σκέφτονται τα φύλα;

Η αιώνια μάχη των φύλων. Μια μάχη που δεν αφορά μονάδες. Οι μονάδες -αν υπάρχουν είναι απλά οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα- είναι μάλλον ανύπαρκτες. Στη μάχη αυτή δεν υπάρχουν άνθρωποι. Γίνονται όλοι στρατιώτες. Στρατιώτες που καλούνται να υπηρετήσουν όσο καλύτερα γίνεται την πλευρά που υποστηρίζουν και εκπροσωπούν. Και κάπως έτσι σχηματίζονται στρατόπεδα παντός είδους. Στρατόπεδα αιχμαλώτων, στρατόπεδα συγκέντρωσης, στρατόπεδα εκπαίδευσης.
Η μητέρα των μαχών, ωστόσο, δίνεται σε ένα και μόνο πεδίο. Σε εκείνο της σκέψης. Σε όλο το φάσμα. Εξαιρετικά ενδιαφέροντας ο τρόπος βάσει του οποίου τα φύλα αντιλαμβάνονται, αισθάνονται και βλέπουν τον κόσμο, το Θεό και τη θρησκεία, τη φύση, την πολιτική, τη λίμπιντο...
Γυναικείο φύλο: Ξεκινώ με το δικό μου φύλο για δύο σοβαρούς λόγους. Αφενός λόγω σαβουάρ βιβρ -οι γυναίκες πάντα προηγούνται- και αφετέρου διότι μου είναι κατά κάτι ευκολότερο. Είναι κοινό μυστικό ότι οι εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου σκέφτονται περίπλοκα. Στο οτιδήποτε, για το ο,τιδήποτε. Κάθε σκέψη συνοδεύεται από όλα τα σημεία στίξης με πλέον αγαπημένα τα ερωτηματικά (αλλά όπως συνηθίζω να γράφω, άλλη κουβέντα).
Θέμα 1ο Ο Κόσμος: Ο κόσμος για τις περισσότερες είναι μια υδρόγειος σφαίρα με χώρες που θέλει να επισκεφθεί. Να δει κανά μουσείο -όχι όλα, τα βασικά μόνο- και μετά να πάει για ψώνια. Ο κόσμος επίσης μπορεί να είναι και ο περίγυρος -πως λέμε «έχει πολύ κόσμο» ή «τι θα πει ο κόσμος βρε παιδί μου» ε, κάπως έτσι. Φυσικά ο κόσμος για μια εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου μπορεί να κατακτηθεί ευκολότατα από την ίδια, αν το θελήσει φυσικά. Και για να το τεκμηριώσει θα σου δείξει λίγο μπούστο ή θα σου κλείσει ματάκι... να έτσι ;) (ελπίζω να το έκανα σωστά... δεν έχω εξοικείωση με τα φατσουλάκια).
Θέμα 2ο Θεός-Θρησκεία: Η γυναίκα είναι ή θεωρείται πως είναι πιο κοντά στο Θεό. Τόσο κοντά που μπορεί να φτάσει και στα όρια της θρησκοληψίας. Αν τώρα με ρωτάς, θεωρώ πως είναι πιο κοντά στην εκκλησία. Ναι μεν ο Θεός αλλά που λατρεύεται ο Θεός; Στην εκκλησία. Όχι σε ναό. Στην εκκλησία (άλλη συζήτηση). Ξέρει πάντα ποιος γιορτάζει πότε, θα δώσει βροντερό παρών Χριστούγεννα και Πάσχα, θα φτιάξει και Φανουρόπιτα και θα νηστέψει. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας γνωρίζουν τους ψαλμούς. Δίνουν και το παρών εννοείται σε κάθε ευκαιρία, αφού πρώτα φροντίσουν μαλλί-ντύσιμο-τσάντα-παπούτσι να είναι στην πένα γιατί ε υπάρχει και η γειτόνισσα στο δίπλα στασίδι. Οι γυναίκες πιστεύουν. Πιστεύουν και λατρεύουν. Πιστεύουν στο Θεό αλλά παράλληλα με τη νηστεία, τα τάματα, τα δάκρυα στο μαρτύριο του Ιησού πάνε και στην καφεντζού, στη χαρτού ή και στην αστρολόγο για να μάθουν μελλούμενα και τρέχοντα.Αλλά είπαμε...«η πίστη σώζει»...
Θέμα 3ο Πολιτική: Μάλιστα. Η πολιτική και το γυναικείο φύλο. Μεγάλη κουβέντα. Εδώ σύντομα για να μη σου σπάω και τα νεύρα φίλε/φίλη με τον ατέλειωτο του κειμένου. Για την πλειονότητα των εκπροσώπων του φύλου, η ψήφος θα πάει στον νέο, ωραίο, καλοφωτισμένο και εξαιρετικά σωστά προμοταρισμένο από τα Μέσα. Κατά κανόνα, όμως, είναι υπέρ του κόμματος που υποστηρίζει ο μπαμπάς ή ο σύζυγος, γιατί κακά τα ψέματα για τις περισσότερες η πολιτική είναι το κόμμα.
Θέμα 4ο Φύση: Ωωωωωωωωωωωραία... Λοιπόν. Φύση για το γυναικείο φύλο είναι ό,τι απαντάται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Βουνά, θάλασσες, έντομα, ζουζούνια, ερπετά, πτηνά, δάση. Αυτά είναι η φύση. Για τις πιο σύγχρονες η φύση είναι το ιδεατό περιβάλλον διακοπών, ώστε να εναρμονιστούν μαζί της. (βλπ κάμπινγκ). Τόσο απλά και τόσο σύντομα. Πρέπει να είναι το μόνο σύντομο που θα βρείτε στο γυναικείο φύλο.

Θέμα 5ο Λίμπιντο: Η λίμπιντο ως σεξουαλική επιθυμία. Εννοείται ότι υπάρχει στο γυναικείο φύλο. Όλες την έχουν. Ε αυτές που δεν την έχουν είναι και εκείνες που ίσως έχουν θέματα να λύσουν. Για το γυναικείο φύλο όμως η παραδοχή και μόνο ακόμα και η εκφορά της λέξης λίμπιντο είναι ένα ακόμα ταμπού. Ιδίως για όσες μεγάλωσαν σε «αυστηρά» ή θρησκευάμενα περιβάλλοντα. Ακόμα και σήμερα το φύλο αποφεύγει να μιλάει δημοσίως γι αυτά τα θέματα. Ούτε στον ερωτικό τους σύντροφο δεν μιλάνε γι αυτό. Γι αυτό και οι περισσότερες εκπρόσωποι του φύλου έχουν καταπιεσμένες επιθυμίες. Γι αυτό και διάβαζαν Άρλεκιν. Πλέον οι πιο σύγχρονες, έχουν περάσει σε μια πιο ψυχρή, πιο «killer» λογική. Χρησιμοποιούν τους άντρες ως σκεύη ηδονής και μετά υποθέτω τους στέλνουν στον αγύριστο ή διατηρούν μια αυστηρά τέτοιου είδους σχέση και όχι κατ' ανάγκη με έναν μόνο. Κι αυτό όμως, όσο χειραφετημένη και να είναι, δεν θα το παραδεχτεί εύκολα...
Αντρικό Φύλο: Εδώ παίρνω μεγάλο ρίσκο. Δεν είμαι άντρας αλλά θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω με τρόπο. Σίγουρα πάντως οι εκπρόσωποι του αντρικού φύλου είναι απλούστεροι. Λειτουργούν πιο εύκολα. Χωρίς σημεία στίξης. Αυτοί αγαπούν την τελεία και την λακωνικότητα. Δεν λένε πολλά. Ίσως και να μην κάνουν και πολλά. Όσα πουν όμως θα είναι ενδεχομένως ουσιαστικά και αληθή. Με όποιο κόστος. Αλήθεια, θα φερθώ ευγενικά. Ας ξεκινήσουμε...
Θέμα 1ο Κόσμος: Ο κόσμος για τον μέσο άντρα ενδέχεται να είναι ταυτισμένος με την επαγγελματική καταξίωση. Ίσως πάλι ο κόσμος να είναι ένας στόχος κατάκτησης. Γιατί ο άντρας θα πρέπει να ανταποκριθεί στο στερεότυπο της κυριαρχίας αλλά και της επιτυχίας.
Θέμα 2ο Θεός-Θρησκεία: Για τον άντρα η πίστη είναι κάτι πολύ εσωτερικό. Θα τον δεις να φοράει έναν σταυρό στο λαιμό ή ένα κομποσκοίνι. Πιστεύει αλλά διαφορετικά από μια γυναίκα. Συνήθως δεν γίνεται θρησκόληπτος. Αν γίνει όμως θα το φτάσει κι αυτός στα άκρα. Μπορεί να γίνει και ψάλτης. Είναι πιο προσωπική η σχέση του με τα Θεία. Αν ψάχνεται μπορεί να πάει και στο Όρος.
Θέμα 3ο Πολιτική: Εντάξει. Το στοιχείο του. Ο άντρας ξέρει τι ψηφίζει. Ξέρει να κάνει και πολιτική ανάλυση. Ενίοτε ξέρει και το τι «παίζει» στο παρασκήνιο. Διαβάζει και ενημερώνεται τόσο όσο ίσα για να χει μια άποψη. Φυσικά έχει και λύσεις. Η πολιτική για τον άντρα είναι ό,τι είναι τα ψώνια για τις γυναίκες. Πεμπτουσία.
Θέμα 4ο Φύση: Ο άντρας ανταποκρίνεται καλύτερα στη Φύση. Η φύση για τον άντρα είναι ίσως η μόνη που του δίνει την ευκαιρία να ανταπροκριθεί στο αρχέγονο του φύλου του. Κυνηγός. Ελεύθερος. Μέρος της. Του δίνει την ευκαιρία να χαθεί αλλά και να δείξει τον πολύπλευρο χαρακτήρα του. Η φύση για τον άντρα είναι ένα όλον που τον καθορίζει. Είσαι σαν να τον εξαγνίζει. Γι αυτό και κάθε φορά που βρίσκεται σε κείνη γίνεται πάλι παιδί. Αφήνεται.
Θέμα 5ο Λίμπιντο: Άντρας και σεξουαλική επιθυμία. Προφανώς. Όχι μόνο την έχουν αλλά και ως ένα βαθμό καθορίζονται απ αυτή. Σαν να χουν τον αχόρταγο. Σαν να χουν βάλει στοίχημα ποιος θα πάρει τις περισσότερες. Την έχουν -την επιθυμία- τόσο ψηλά που ίσως να μην είναι τυχαίο αυτό που λένε ότι σκέφτονται με το «κάτω κεφάλι». Και πως αλλιώς θα μου πεις όταν από τα γεννοφάσκια τους έχουν ονειρόξεις. (δεν το πίστευα μέχρι που είδα τον ανηψιό μου). Για τον μέσο άντρα λοιπόν η σεξουαλική επιθυμία και η ανάγκη εκπλήρωσής της είναι ό,τι είναι για τις γυναίκες το κραγιόν, η μάσκαρα, το τακούνι ... καθημερινότητα.
Αν με ρωτάς την άποψη μου για όλα τα παραπάνω θα πω ότι το πως σκέφτονται οι άντρες και το πως οι γυναίκες είναι θέμα του πως μεγαλώνουν. Τα περιβάλλοντα. Οι προσλαμβάνουσες. Τα πλαίσια αναφοράς. Ίσως η άποψή μου αποδομεί τα παραπάνω. Ίσως όμως τα παραπάνω να ισχύουν για τους μέσους εκπροσώπους των φύλων. Τον ειδεχθή μέσο όρο. Τα όσα έγραψα για το γυναικείο φύλο τα πιστεύω ακράδαντα. Όπως άλλωστε έχω ήδη γράψει και έχω τονίσει σε όλους τους τόνους, πολλές φορές -θέλω να μαι επιεικής- ντρέπομαι για το φύλο μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου